Onderhoud en Reperatie

Om uw auto te laten onderhouden of repareren bent u hier aan het juiste adres!

Lees Meer

Banden en Balanceren

Wij zorgen voor een goede wegligging.

Lees Meer

Olie verversen

Motorolie verlengt de levensduur van uw motor. Wij adviseren u om tenminste eenmaal per jaar uw olie te laten verversen.

Lees Meer

Onderhoud

 

Hoe vaak heeft mijn auto een onderhoudsbeurt nodig?

Iedere auto heeft onderhoud nodig. De fabrikant bepaalt na hoeveel kilometer een onderhoudsbeurt moet plaatsvinden, u vindt dit in het instructieboekje. De periodes tussen deze onderhoudsbeurten (de onderhoudsintervallen) worden steeds langer: tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 kilometer of meer geen uitzondering. Er zijn zelfs auto’s die zelf aangeven wanneer er onderhoud nodig is, afhankelijk van het gebruik.

Top 5 Pechonderdelen

Ook dit jaar gaan weer miljoenen Nederlanders met de auto op vakantie. En een deel daarvan zal te maken krijgen met pech onderweg. Erg vervelend natuurlijk en lang niet altijd te voorkomen. Wat zijn nou de vijf meest voorkomende pechonderdelen?

 

  • Accu / startproblemen
  • Dynamo
  • Koppeling /versnellingsbak
  • Koelproblemen
  • Bobine

DRC Utrecht Video Tutorials

Banden

Zo vervangt u een wiel
Zoek een veilige plek om het wiel te wisselen. Draai de wielmoeren een paar slagen los. Plaats de krik bij het krikpunt dat het dichtst bij het te vervangen wiel zit. In het instructieboekje staat waar u de krikpunten van uw auto vindt. Zorg dat de auto niet kan wegrollen; kies een egale ondergrond, trek de handrem aan en zet de auto in een versnelling of in de P-stand (wanneer u een automaat heeft). Krik de auto zover op dat u voldoende ruimte heeft om het wiel te kunnen verwijderen. Het monteren van het reservewiel gaat in omgekeerde volgorde. Draai de wielmoeren alvast met de hand aan. Het kruislings vastzetten doet u zodra de auto weer op vier wielen staat. Is de auto voorzien van een of meer wielmoeren met diefstalbeveiliging? Zorg dan dat u het speciale bijbehorende sleuteltje altijd bij u heeft.

Bandenspanning

Waarom u regelmatig uw banden moet controleren
Uit iedere band ontsnapt continu een beetje lucht. Daarom is het belangrijk om iedere maand de bandenspanning te controleren. Een te lage bandenspanning is slecht voor het verbruik, maar ook voor de wegligging. Bovendien wordt een zachte band snel heet, waardoor u meer kans heeft op een klapband. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed: dit zorgt ook voor een slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage. Elke band slijt en verliest dus profieldiepte. Minder profiel betekent een slechtere afvoer van water. Als banden teveel zijn afgesleten, moeten ze vervangen worden.

Verlichting

Daarom is controle van uw verlichting belangrijk
Een kapotte koplamp vermindert niet alleen uw eigen zicht, maar maakt u ook minder zichtbaar voor uw medeweggebruikers. Zonder werkende richtingaanwijzers kunt u uw intenties in het verkeer niet aangeven. En hoewel u het mistachterlicht heel weinig zult gebruiken, is het wel zo fijn dat hij het doet als hij echt nodig is. Zorg altijd voor een set reservelampen in de auto. In een set zitten vaak ook lampjes voor bijvoorbeeld de richtingaanwijzers. Hoewel u feitelijk al in overtreding bent als er iets aan de verlichting stuk is, zal de politie u niet bekeuren als u het lampje ter plekke vervangt.

Olie

Waarom u regelmatig olie moet peilen
Olie heeft in de motor meerdere functies. Het is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koelmiddel en zelfs een reinigingsmiddel. Daarom geldt er ook een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter. Elke motor zal een deel van zijn olie ‘verbruiken’, de een iets meer dan de ander. Ook het gebruik van de auto heeft invloed op het olieverbruik. Buitensporig olieverbruik kan wijzen op lekkages of slijtage. Olie wordt op zijn plaats gehouden door allerlei (voornamelijk rubberen) pakkingen; die kunnen na lange tijd gaan zweten of lekken.